Tried and Tested: NIO ET7

NIO, een bekende van Business Traveller. Je weet wel, die Chinese autofabrikant met de accu-wissel techniek en het grote bereik. Maar die ET7, moet je daar nou wel mee op vakantie? Wij hebben het getest!

Door Dennis de Groot

NIO heeft inmiddels 6 modellen op de Nederlandse wegen rijden. De eerder door ons geteste EL7, waarmee we zeer comfortabel mee naar Oostenrijk zijn gereden, zonder te laden, maar mét batterij wissels. De onlangs onthulde EL8, het grotere broertje van de EL7, waarvan we zeker weten dat daar ook een review van aan gaat komen. De EL6, de kleinere versie van de EL7. En dan nog de kleinere 2 versies van de ET7, de ET5 en ET5 Touring. Inmiddels dus voor elk budget een beschikbare optie en allemaal voorzien van de battery-swap techniek.

Spoiler: ook met de ET7 is een rit naar Frankrijk een peulenschil. Het is nog wel zo dat er in zowel België als Frankrijk op dit moment nog geen Battery-Swap stations zijn, dus we hebben de laatste swap uitgevoerd in Maastricht, waarna we met een nagenoeg volle accu in een keer door konden rijden naar Epernay in de Champagne streek.

Voor wie nu nog steeds niet bekend is met de accu-wissel truc van NIO: er zijn dus inmiddels, in Nederland alleen al, 10 power-swap stations. Deze wisselpunten zien eruit als futuristische garageboxen. Wanneer je je als gebruiker aanmeldt via de NIO app voor een swap, word je automatisch aangemeld bij een swap-station. Je zet vervolgens de NIO voor het station in het aangegeven vak en de rest gaat helemaal vanzelf. Na iets meer dan 3 minuten, sta je weer buiten met een tot 90% opgeladen accu, daar kan geen snellader tegenop. In heel Europa zijn inmiddels al 56 swap stations, deze vind je naast Nederland in Noorwegen, Zweden en Duitsland. Leuk feitje om te zien hoe snel NIO zich ontwikkeld: tijdens de laatste review van de EL7, werd de auto nog helemaal uitgeschakeld. Tijdens de swap met de ET7 blijft de auto gewoon actief, dus bijvoorbeeld ook de radio. Een mooie ontwikkeling en dat met slechts een half jaar ertussen.

Wat maakt deze NIO ET7 nou een goede keuze om mee op vakantie te gaan? Allereerst het comfort: deze is, zoals eerder eigenlijk al gemeld en ik begin te klinken als een kapotte plaat, van hoge klasse. In de ET7 is voor het eerst in een productiemodel gebruik gemaakt van karuun®; recyclebaar rattan uit het regenwoud wat een natuurlijk gevoel geeft en uitstraalt. Het begint al bij het huiskamer-gevoel wanneer je in de auto plaats neemt. Het rustige interieur, door het ontbreken van bijvoorbeeld zichtbare luchtroosters en lichte kleuren maken het een ervaring die gerust senang genoemd mag worden. NOMI, de “persoonlijke assistent” van NIO begroet je vrolijk wanneer je in- en uitstapt en voorziet je wanneer gewenst bijvoorbeeld van het weerbericht, maar je kan NOMI ook vragen om de stoelmassagefunctie in te schakelen, super handig dus.  Het panoramische dak zorgt ervoor dat je bijna vergeet dat je in een auto zit. Dit is trouwens niet anders dan de andere modellen van de Chinese fabrikant, alle modellen zijn voorzien van deze hoge kwaliteit interieurafwerking en het glazen dak is ook standaard.

Het bereik is net als bij de eerder door geteste EL7, zeer indrukwekkend te noemen. Met de 100 kWh accu is deze 580km volgens WLTP, in de praktijk kwam dit bij ons neer op iets minder dan 500km aan daadwerkelijke actieradius. Meer dan ruim genoeg dus voor de rit van de swap-station in Maastricht naar Epernay, dus laden of swappen was onderweg niet meer nodig.

 

Ok, maar goed er zijn meer fabrikanten met een indrukwekkende actieradius, toch? Absoluut. En daarom gaat NIO nog wat verder om de gebruikerservaring tot een nog hoger niveau te tillen. Soft close portieren, verwarmde en geventileerde stoelen met massagefunctie voor alle zitplekken en gevleugelde hoofdsteunen zijn opties waar je bij veel fabrikanten een forse meerprijs voor betaalt. Dit begint wel een beetje op een verkooppraatje te lijken… Maar goed, als een relatief nieuwe speler op de markt zoveel goed doet, dan kunnen we niet anders dan er met lof over schrijven.

De foto’s van de auto spreken eigenlijk voor zich en wanneer je de auto van dichtbij bekijkt, zie je hoe goed deze is afgewerkt. We worden niet betaald om deze reviews te schrijven, NIO ziet ons verhaal niet voordat wij het publiceren, dus alle ervaringen zijn oprecht en we denken daarom ook dat NIO echt een plek verdiend op de Europese automarkt. Want met een budget waar je bij veel andere fabrikanten een instapmodel aanschaft, krijg je bij NIO echt veel waar voor je geld en een auto die helemaal volgeladen is met luxe extra’s. Zien is geloven zeggen ze toch: nou, zeker een keer de moeite waard om te gaan kijken!

Prijzen:

De NIO modellen zijn op 2 manieren te krijgen: Met battery as a service (BAAS) of gewoon de auto aanschaffen met accu. Nadeel aan de laatste manier is dat je geen battery-swaps uit kan laten voeren. Het advies is dan ook om een BAAS-abonnement te nemen, wat de vanaf prijs brengt op €72.900,- of €513,92 per maand en dit is met een long range batterij en bijzonder veel standaard opties zoals 20inch velgen, Airglow Orange remklauwen en een elektrisch uitklapbare trekhaak.

Conclusie:

Wij zijn inmiddels erg onder de indruk van de NIO modellen. Heel veel auto, voor een relatief laag bedrag en dat alles met een hoog afwerkingsniveau. De Europese autofabrikanten moeten zeker rekening gaan houden met NIO, want zij kunnen de markt zomaar eens gaan veroveren.

 

 

 

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Populair

1

Thailand verplicht de Thailand Digital Arrival Card (TDAC) per 1 mei

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

Norwegian Cruise Line neemt nieuwe Norwegian Aqua in ontvangst

Ponant biedt speciale reis met totale zonsverduistering

Conservatorium Hotel biedt Mahler arrangement voor 59k

Festival TREK keert terug met 9 edities

Nieuwe vaarroute Ponant langs de Côte d'Azur