KLM kondigt stevig maatregelenpakket aan

KLM kondigt vandaag maatregelen aan om de operationele en financiële prestaties van het bedrijf structureel te verbeteren. Deze maatregelen zijn onder meer het verhogen van de productiviteit, het vereenvoudigen van de organisatie, kostenbesparingen en het uit- of afstellen van investeringen. Ondanks de omzetgroei is dit noodzakelijk vanwege de stijgende kosten van materieel, personeel en havengelden. Bovendien is KLM bezig met een omvangrijke vlootvernieuwing – een miljardeninvestering gericht op schoner, stiller en zuiniger vliegen. 

Marjan Rintel, President-Directeur & CEO van KLM: “Wij willen onze 105-jarige pioniersrol in de luchtvaart behouden en Nederland blijven verbinden met de rest van de wereld. Maar net als veel andere luchtvaartmaatschappijen heeft KLM last van hoge kosten en tekorten aan medewerkers en materieel. Onze vliegtuigen zitten vol, maar onze capaciteit is nog steeds niet terug op het niveau van voor corona.  We willen voorop blijven lopen in klant- en medewerkerstevredenheid en verduurzaming. Als we dat op een gezonde en sterke manier willen blijven doen, moeten we duidelijke keuzes maken. Dat is pijnlijk voor elke KLM-collega, maar het is noodzakelijk en het moet nu.”

Met het totale pakket van maatregelen streeft KLM op korte termijn naar een verbetering van het bedrijfsresultaat met 450 miljoen euro. Aansluitend bij de groepsambitie van Air France-KLM moet dit leiden tot een structurele winstmarge van boven de 8 procent in 2026-2028.

Bas Brouns, Chief Financial Officer van KLM: “De maatregelen die we vandaag aankondigen dragen bij aan het verhogen van onze inkomsten en het verlagen van de kosten. Hiermee versterken we onze kaspositie en verbeteren we de financiële huishouding. Dit stelt ons in staat om de geplande miljardeninvesteringen in vlootvernieuwing en verbetering van de klantbeleving te realiseren. In de komende jaren vervangt KLM oudere toestellen door een stillere, schonere en zuinigere vloot. Hiermee voldoen we ook aan de afspraken met het kabinet en verminderen we de geluidshinder voor omwonenden van Schiphol.”

KLM neemt deze en andere maatregelen om het netwerk en de dienstverlening voor klanten in stand te houden en om banen zo veel mogelijk te beschermen. De ondernemingsraad en vakbonden zijn door KLM op de hoogte gesteld van de (voorgenomen) maatregelen en doelstellingen. Zij worden via het gebruikelijke overleg verder betrokken om tot definitieve besluitvorming te komen.

Het gaat in meer detail om:

  • Structurele verhoging van de arbeidsproductiviteit met minimaal 5% in 2025, onder andere door automatisering, mechanisering, het verlagen van verzuim en aanpassing van roosterregelingen;
  • Maatregelen om de gevolgen van het tekort aan vliegers op te lossen en ervoor te zorgen dat we met onze vliegers alle vluchten kunnen uitvoeren, met een betere balans tussen intercontinentale en Europese vluchten;
  • Door het tekort aan technici en de voortdurende leveringsproblemen van onderdelen kan KLM minder vluchten uitvoeren. Er worden maatregelen genomen bij Engineering & Maintenance om het aantal annuleringen terug te dringen. Als dit onvoldoende resultaat oplevert dan zal worden gekeken naar mogelijkheden om het onderhoud deels uit te besteden;
  • Alle investeringen (behalve die in (arbeids)veiligheid en compliance) worden heroverwogen en uitgesteld, zoals het nieuwe hoofdkantoor van KLM en gebouwen van Engineering & Maintenance. De investeringen in onze vloot blijven zoveel mogelijk in stand.
  • Verbetering van bestaande, en introductie van nieuwe producten aan boord voor klanten. Er wordt getest met een uitgebreid cateringaanbod en optimalisering van de vliegtuigindeling. In totaal gericht op een stijging van de inkomsten met minimaal 100 miljoen euro per jaar;
  • Maatregelen om de organisatie te vereenvoudigen, meer synergie te realiseren, te ontdoen van overlap en overhead. Een voorbeeld is de beoogde reorganisatie van de vliegdiensten en trainingsorganisaties;
  • KLM start een verkenning naar mogelijkheden om activiteiten die niet direct bijdragen aan de uitvoering van vluchten uit te besteden, af te stoten of stop te zetten.

Marjan Rintel concludeert: “Ons doel is en blijft een gezond en toekomstbestendig KLM. We gaan er alles aan doen om ons netwerk, de dienstverlening voor onze klanten en werkgelegenheid in stand te houden. Met dit pakket leggen we het fundament voor een sterk KLM dat ook de komende 105 jaar Nederland gaat verbinden met de rest van de wereld.”

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Populair

1

Thailand verplicht de Thailand Digital Arrival Card (TDAC) per 1 mei

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

Norwegian Cruise Line neemt nieuwe Norwegian Aqua in ontvangst

Ponant biedt speciale reis met totale zonsverduistering

Conservatorium Hotel biedt Mahler arrangement voor 59k

Festival TREK keert terug met 9 edities

Nieuwe vaarroute Ponant langs de Côte d'Azur