Column H. Kersten: Accountants die het niet zo nauw nemen met de regels, hoge bomen vangen veel wind.

Als accountant word ik niet vrolijk van alle negatieve berichtgeving in de media. Ik noem maar even de examenfraude, ofwel het delen van antwoorden bij het afnemen van verplichte toetsen. KPMG kwam als eerste in opspraak, met als gevolg een afscheid van een betrokken bestuurder en een afscheid van de voorzitter van de raad van commissarissen. En: een schikking over een boete, opgelegd door de Amerikaanse toezichthouder PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board) van een bedrag van 25 miljoen dollar. Fout gedrag, noemde de nieuwe topvrouw van KPMG dit, en dat snap ik. Ruim 500 medewerkers hebben er volgens de media aan meegedaan. En dat betekent dat er per frauderende KPMG-er een boete van zo’n 50.000 dollar moet worden betaald; wat een bedrag. En de betrokken bestuurder kreeg een persoonlijke boete van 150.000 dollar opgelegd. Nog nooit eerder legde de PCAOB zo’n hoge boete op.

De conclusie is, dat het loont om te studeren. Je had immers per student 50.000 dollar kunnen besparen. Uitgaande van een benodigde studietijd van 50 uur voor zo’n toets was de opbrengst 1.000 dollar per uur geweest, toch wel (veel) hoger dan de uurtarieven van betrokkenen schat ik zo in. Commercieel lijkt KPMG er geen last van te hebben. Ze zijn immers benoemd als de nieuwe accountant bij Heineken, als opvolger van Deloitte.

Dan Deloitte, hetzelfde verhaal als bij KPMG: ook daar deelde men de antwoorden bij het afnemen van verplichte toetsen. Ook daar is een bestuurder teruggetreden. Dit naar aanleiding van een intern gehouden onderzoek op verzoek van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Of het er ook 500 zijn geweest die zich er schuldig aan hebben gemaakt, is op dit moment niet bekend. En of de PCAOB opnieuw een boete van 25 miljoen dollar oplegt evenmin, maar het ligt wellicht voor de hand.

Was het dat? Nee, want bij Mazars is men een intern onderzoek gestart naar aanleiding van twee klokkenluidersmeldingen.

Alle drie de genoemde accountantsorganisaties hebben een zogenaamde OOB-vergunning, waarmee ze beursgenoteerde bedrijven in Nederland mogen controleren, zodat ook die onder de Amerikaanse toezichtregels vallen – vandaar de PCAOB-boete. Er zijn verder nog drie organisaties in Nederland met een OOB-vergunning: EY, PwC en BDO. Daar hebben we nog niets over vernomen, maar of deze al gereed zijn met de interne onderzoeken is de vraag. Maar ja; hoge bomen vangen veel wind. De vraag is vervolgens hoe de situatie bij de kleine(re) accountantsorganisaties is. Daar vernemen we feitelijk niets van, hetgeen overigens niet wil zeggen dat er geen sprake is van examenfraude. We hebben één schrale troost; ook in de Verenigde Staten was sprake van examenfraude, maar ik heb nooit gelezen dat de AFM de organisatie waar het voorkwam een boete heeft gegeven.uw een boete van 25 miljoen dollar oplegt evenmin, maar het ligt wellicht voor de hand.

Ik hoop dat we als accountants ons vak zodanig bijhouden dat we fluitend en zonder hulp van collega’s de toetsen kunnen invullen. Ik weet uit ondervinding dat dit veel tijd kost, maar een dag niet geleerd is een dag niet geleefd.

 

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Populair

1

Thailand verplicht de Thailand Digital Arrival Card (TDAC) per 1 mei

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

Norwegian Cruise Line neemt nieuwe Norwegian Aqua in ontvangst

Ponant biedt speciale reis met totale zonsverduistering

Conservatorium Hotel biedt Mahler arrangement voor 59k

Festival TREK keert terug met 9 edities

Nieuwe vaarroute Ponant langs de Côte d'Azur