De International Air Transport Association (IATA), samen met het Air Transportation Systems Laboratory van University College London (UCL), de Air Transport Action Group (ATAG), de International Council on Clean Transportation (ICCT) en het Mission Mogelijke Partnerschap (MPP) , heeft de Aviation Net Zero CO2 Transition Pathways Comparative Review uitgebracht.
Dit is de eerste publicatie waarin veertien toonaangevende routekaarten voor een CO2-neutrale transitie voor de luchtvaart met elkaar worden vergeleken. Het rapport heeft tot doel luchtvaartmaatschappijen, beleidsmakers en alle belanghebbenden in de luchtvaart een ‘one-stop-shop’ te bieden om de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende routekaarten en hun visies op het bereiken van een netto nul-koolstofuitstoot voor de luchtvaart tegen 2050 beter te begrijpen. Het rapport vergelijkt de geselecteerde routekaarten op het gebied van hun reikwijdte, belangrijke aannames over de input, de gemodelleerde vraag naar energie in de luchtvaart, de respectieve CO2-emissies en het emissiereductiepotentieel van elke beperkingsmaatregel (nieuwe vliegtuigtechnologieën, koolstofvrije brandstoffen, SAF en operationele verbeteringen).
De belangrijkste bevindingen uit deze analyse zijn onder meer:
• Mogelijke routes naar een netto nul CO2-uitstoot in 2050 verschillen aanzienlijk, afhankelijk van de belangrijkste aannames van de auteurs over de manier waarop technologieën en oplossingen voor het koolstofarm maken van de economie zich kunnen ontwikkelen. Afhankelijk van deze aannames zal de daaruit voortvloeiende rol van bepaalde hefbomen bij het koolstofarm maken van de luchtvaart min of meer belangrijk zijn.
• Alle routekaarten gaan ervan uit dat Duurzame Luchtvaartbrandstoffen (SAF) in 2050 verantwoordelijk zullen zijn voor de grootste CO2-reductie. De rol van SAF varieert van 24%-70% (met een mediaanwaarde van 53%). Dit brede bereik weerspiegelt de onzekerheden met betrekking tot mogelijk ondersteunend overheidsoptreden, het niveau van de investeringen, de productiekosten en het winstpotentieel, evenals de toegang tot grondstoffen.
• Verbeteringen op het gebied van technologie en operationele efficiëntie zullen naar verwachting een vergelijkbare rol spelen in de netto-nultransitie over de routekaarten heen, en samen bijdragen aan ongeveer 30% van de emissiereductie in 2050 in alle scenario’s.
• De geschatte emissiebesparingen door waterstof- en batterijaangedreven vliegtuigen lopen sterk uiteen tussen de routekaarten, afhankelijk van de vraag of er een sterk pro-waterstofbeleid wordt aangenomen en van de vraag of er een snelle daling van de prijzen voor hernieuwbare energie plaatsvindt, waardoor een snellere acceptatie van op elektriciteit gebaseerde energiebronnen mogelijk wordt. technologieën.
• Om in 2050 netto nul CO2-emissies te bereiken, suggereren bijna alle mondiale routekaarten dat de luchtvaartsector hulp nodig zal hebben van marktgebaseerde maatregelen en koolstofverwijdering om de resterende emissies in 2050 aan te pakken. van de sector”-beperkende maatregel, is het nog steeds urgent en cruciaal om deze technologieën te ontwikkelen, aangezien CO2 nodig zal zijn als grondstof voor de productie van power-to-liquid (PtL) brandstoffen.
“De Aviation Net Zero CO2 Transition Pathways Comparative Review laat zien dat er meerdere hefbomen zijn die in verschillende combinaties kunnen worden gebruikt om de doelstelling van het koolstofarm maken van de luchtvaart tegen 2050 te bereiken. Al deze hefbomen zullen nodig zijn in de transitie van de luchtvaart. Hoewel de impact van elk van beide routekaarten varieert, verwachten alle routekaarten dat de grootste decarbonisatie in 2050 voortkomt uit SAF. Dit rapport biedt luchtvaartmaatschappijen, beleidsmakers en alle belanghebbenden een handig hulpmiddel om hun beleid, investeringen en zakelijke keuzes te analyseren en te verbeteren. Dit is vooral van belang voor SAF waar sterke en urgente steun van het overheidsbeleid nodig is om de productie te verhogen. Zonder dat zal geen enkele versie van de routekaarten ons in 2050 naar een netto nul-koolstofuitstoot kunnen brengen”, zegt Marie Owens Thomsen, IATA’s Senior Vice President Sustainability en Chief Economist.